2017. szeptember 22.  Móric-Deviza: 
EUR/HUF 310,45 CHF/HUF 289,1
Ingatlankereső és lakberendezési magazin
Összesen: 33078 ingatlanhirdetés
/ KEZDŐLAP / INGATLANKERESŐ / LAKBERENDEZÉS / ÖTLETHÁZ / HÁZ KÖRÜL / BEJELENTKEZÉS
E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó  
Dézsás növények teleltetése
2014. január 22. - Kert
Akik szeretik maguk körül a sok zöldet, szívesen díszítik tavasszal és nyáron mindenféle dézsás növénnyel az erkélyt, a teraszt, a kertet. Közben azonban hajlamosak elfelejteni, hogy ezek a növények többnyire évelők, és télen a legtöbbjüket védeni kell a fagytól, ami bizony nem mindig könnyű feladat.
Sok dézsás növénynek nyugalmas téli szálláshelyre van szüksége, a fűtött lakás helyiségei viszont túl melegek erre a célra. Ráadásul a legtöbb évelő, bokorszerű növény télre lehullatja a leveleit, száruk fonnyadt lesz - tehát nem éppen mutatósak lakásunkban. Az örvendetes kivételek közé tartoznak a gumós dísznövények, mint például a begónia. Ezek a fajták akár késő őszig virulnak bent a házban, ha szobanövényként kezeljük őket. Ha vége a zöldellési időszakuknak, föld alatti részeikről le kell törölni a nedvességet, és a téli hónapokra száraz tőzegbe rakni őket.

A muskátlikat szintén átteleltethetjük ládában, vagy felakasztva. Az első fagy beállta előtt ássuk ki a növényt, gyökeréről rázzuk le a felesleges földet, szárát pedig vágjuk vissza 20 cm-esre. Pontosan egy leendő rügy dudora felett vágjuk el a szárat, így elkerülhetjük, hogy az esetleg elhaló csonk betegségek gócpontjává váljon. A kitámasztott növényeket faládákban tároljuk nedves tőzeg között, ügyelve arra, hogy a tőzeg elválassza egymástól a példányokat. A ládákat fagymentesen, de hűvösen tartsuk. De hasonló hűvös helyen csúcsuknál fogva fel is akaszthatjuk télire a növényeket.

Egy másik módszer: miután gyökerüket megtisztítottuk a földtől, a növényeket egyesével újságpapírba csomagoljuk. A csomagokat aztán faládákba fektetve hűvös, sötét, fagymestes helyen tároljuk. Kora tavasszal kicsomagolhatjuk a növényeket. Az elhalt részeket és a hosszú, színtelen hajtásokat vágjuk le a földbe ültetés előtt.

Ha nincs elég nagy tároló helyiségünk, sok bokor és kúszónövény a szabadban is átvészelheti a segítségünkkel és némi szerencsével a telet. Értékes növényeket be is takarhatunk a fagy ellen kókuszhánccsal, gyékénnyel, légáteresztő fóliával, fenyőágakkal vagy lehullott falevelekkel. Fontos, hogy a bokrok koronája mindenképpen védve legyen, még ha az ezen való fáradozás közben néhány felső ág meg is sérül. Ügyeljünk rá, hogy a növények a takarás alatt még levegőzzenek és hogy nehogy gombák támadják meg őket. Fagy elleni védekezésül zsákot is húzhatunk a növényre - csak ne műanyagot! A virágtartókat teljesen körbetekerhetjük valamilyen védőréteggel.
 
 
Ablakdíszek télre Tavaszra virágmező
 
 
/ Kapcsolódó cikkek
Kiskertek ősszel: munkás napok
Az ősz a betakarítás és a következő év előkészítése a konyha- és virágoskertekben. Néhány tipp a hasznos munkához.
 
 
Ültessünk zöldfűszereket!
A virágágyak között is jól mutatnak a fűszerek, a zöldfűszerek azonban sok napot ígényelnek.
 
/ További cikkek
Szaporítsunk tuját!
Gyepszőnyeg a kertben
Erkély- és teraszkertészet
Tavaszi friss hajtások
Az ültetés alapszabályai
Őszi teendők
Friss, saját gyümölcs télidőre
7 hasznos tanács díszfák ültetésére
Sövények ültetése
Kúszó virágvarázs
 
A "szivárvány ház" Londonból
A következő képekkel elsősorban fiatalabb és merészebb olvasóinknak próbálunk kedveskedni. A képeken látható ház Londonban található és a "szivárvány ház" nevet kapta.
 
Mini ház 2.0
Előregyártott mini ház koncepcióját fejlesztette tovább a Sommarnöjen.
 
A "rózsa ház" Los Angelesben
Az alábbi díjnyertes "rózsa" házat a Los Angeles-i Venice Beach-en találhatjuk meg, a Rose House (Rózsa Ház) nevet kapta és a DualArchitechts tervezte.
 
Ház a "tengerre nézve"
A képeken szereplő mesés otthon piaci ára 25 millió dollár, 11000 négyzetméteren terül el és fantasztikus kilátás nyílik a tengerre.
 
Tengerparti álom Kelet-Ausztráliából
Az alábbi tengerparti otthon Kelet-Ausztráliában, Victoriában található meg, Andrew Simpson építész kézjegyét magán hordozva.
 
A "Hikarimachi II" ház Japánból
A képeken látható kétszintes családi házat a Rhymthmdesign kivitelezte és a "Hikarimachi II" nevet viseli.
 
Egy portugál ház több jelentésben
Az alábbi képeken látható épület tervezője Pedro Reis, portugál szakember volt. Az épület első pillantásra úgy tűnhet, mintha lebegne a föld felett.
 
Elérkezett az idő a szobanövényeink átültetésére
A tavasz a szobanövények életében is nagy változást jelent. Az egész télen át szobában tartott virágokat, növényeket próbára tette a fűtött helyiségek száraz levegője, a házipor, és az esetleges dohányfüst. Emiatt az érzékenyebbek alsó levelei megbarnulnak, megsárgulnak vagy lehullanak.
 
Hirdetéskezelés, infók
Hirdetésfeladás
Hirdetés kiemelés
Notesz
Szerződés-minták
hirdetés
Női napozó
4 gyors meditációs gyakorlat
Milyen jó lenne egy kicsit leereszteni! - sóhajtjuk sorban állás, munka, takarítás közben.
Akciós termékek
Bilora Bilogon Eagle 8x30 Távcső 9305
9 990 Ft
Legolvasottabb cikkek
Mini ház 2.0
A "szivárvány ház" Londonból
Szavazás
Kevesebb vagy több a rezsiköltséged az előző évhez képest?
  Nőttek a költségeim
  Csökkentek a költségeim
hirdetés
 
 
 
 
© 2006-2017  I  Kapcsolat  I  Adatkezelés  I  Felhasználási feltételek
 
LEGGYAKORIBB KERESÉSEK
 
eladó ingatlan Budapest eladó ingatlan Debrecen eladó ingatlan Miskolc eladó ingatlan Szeged eladó ingatlan Pécs eladó ingatlan Győr
eladó ingatlan Pest megye eladó ingatlan Dunaújváros eladó ingatlan Eger eladó ingatlan Veszprém eladó ingatlan Békéscsaba eladó ingatlan Tatabánya
eladó ingatlan Szolnok eladó ingatlan Székesfehérvár eladó ingatlan Kecskemét eladó ingatlan Nyíregyháza eladó ingatlan Szombathely eladó ingatlan Siófok
 
Ingatlanlista megye és település szerintTémalista
 vissza az oldal tetejére