2019. február 19.  Zsuzsanna
Ingatlankereső és lakberendezési magazin
Összesen: 17224 ingatlanhirdetés
/ KEZDŐLAP / INGATLANKERESŐ / LAKBERENDEZÉS / ÖTLETHÁZ / HÁZ KÖRÜL / BEJELENTKEZÉS
E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó  
Dézsás növények teleltetése
2014. január 22. - Kert
Akik szeretik maguk körül a sok zöldet, szívesen díszítik tavasszal és nyáron mindenféle dézsás növénnyel az erkélyt, a teraszt, a kertet. Közben azonban hajlamosak elfelejteni, hogy ezek a növények többnyire évelők, és télen a legtöbbjüket védeni kell a fagytól, ami bizony nem mindig könnyű feladat.
Sok dézsás növénynek nyugalmas téli szálláshelyre van szüksége, a fűtött lakás helyiségei viszont túl melegek erre a célra. Ráadásul a legtöbb évelő, bokorszerű növény télre lehullatja a leveleit, száruk fonnyadt lesz - tehát nem éppen mutatósak lakásunkban. Az örvendetes kivételek közé tartoznak a gumós dísznövények, mint például a begónia. Ezek a fajták akár késő őszig virulnak bent a házban, ha szobanövényként kezeljük őket. Ha vége a zöldellési időszakuknak, föld alatti részeikről le kell törölni a nedvességet, és a téli hónapokra száraz tőzegbe rakni őket.

A muskátlikat szintén átteleltethetjük ládában, vagy felakasztva. Az első fagy beállta előtt ássuk ki a növényt, gyökeréről rázzuk le a felesleges földet, szárát pedig vágjuk vissza 20 cm-esre. Pontosan egy leendő rügy dudora felett vágjuk el a szárat, így elkerülhetjük, hogy az esetleg elhaló csonk betegségek gócpontjává váljon. A kitámasztott növényeket faládákban tároljuk nedves tőzeg között, ügyelve arra, hogy a tőzeg elválassza egymástól a példányokat. A ládákat fagymentesen, de hűvösen tartsuk. De hasonló hűvös helyen csúcsuknál fogva fel is akaszthatjuk télire a növényeket.

Egy másik módszer: miután gyökerüket megtisztítottuk a földtől, a növényeket egyesével újságpapírba csomagoljuk. A csomagokat aztán faládákba fektetve hűvös, sötét, fagymestes helyen tároljuk. Kora tavasszal kicsomagolhatjuk a növényeket. Az elhalt részeket és a hosszú, színtelen hajtásokat vágjuk le a földbe ültetés előtt.

Ha nincs elég nagy tároló helyiségünk, sok bokor és kúszónövény a szabadban is átvészelheti a segítségünkkel és némi szerencsével a telet. Értékes növényeket be is takarhatunk a fagy ellen kókuszhánccsal, gyékénnyel, légáteresztő fóliával, fenyőágakkal vagy lehullott falevelekkel. Fontos, hogy a bokrok koronája mindenképpen védve legyen, még ha az ezen való fáradozás közben néhány felső ág meg is sérül. Ügyeljünk rá, hogy a növények a takarás alatt még levegőzzenek és hogy nehogy gombák támadják meg őket. Fagy elleni védekezésül zsákot is húzhatunk a növényre - csak ne műanyagot! A virágtartókat teljesen körbetekerhetjük valamilyen védőréteggel.
 
 
Ablakdíszek télre Tavaszra virágmező
 
 
/ Kapcsolódó cikkek
Őszi teendők
A kiskertben a téli zimankó beállta előtt megszaporodnak a teendők. Segítségül egy listát készítettünk, hogy ne feledkezzenek meg semmi fontosról.
 
 
Kiskertek ősszel: munkás napok
Az ősz a betakarítás és a következő év előkészítése a konyha- és virágoskertekben. Néhány tipp a hasznos munkához.
 
/ További cikkek
Ültessünk zöldfűszereket!
Szaporítsunk tuját!
Gyepszőnyeg a kertben
Erkély- és teraszkertészet
Tavaszi friss hajtások
Az ültetés alapszabályai
Friss, saját gyümölcs télidőre
7 hasznos tanács díszfák ültetésére
Sövények ültetése
Kúszó virágvarázs
 
Dupla ház Spanyolországból
A Langarita Navarro Arquitectos álmodta meg a fenti képeken szereplő ikerházat és a spanyol Zaragoza városában húzták fel.
 
Hajóból kialakított otthon Hollandiából
Az alábbi képeken egy közepes vízkiszorítású uszályt láthatunk - lakássá átalakítva.
 
Napfényes ház Brüsszelből
A következő napfényes lakás Brüsszel egyik külvárosában lelhető fel.
 
Lenyűgöző erdei ház BassamFellows-tól
Philip Johnson híres Glass háza közelében található ez a lenyűgöző erdei ház, amit Willis Mills tervezett.
 
Otthon derékszögek nélkül
A Dwell épület legfőbb jellemzője, hogy egyetlen egy darab derékszög sem található sem az épület kialakításában, sem a berendezésében, bútorzatában.
 
Caterpillar ház Kaliforniában
A festői Carmel városában található a Caterpillar ház, ami tökéletesen illeszkedik a gyönyörű környezetbe.
 
Díjnyertes kockaépület Northampton-ból
Újra divatba jött a 60-as évek kockaformája, amely a kiegyensúlyozottságot hangsúlyozza elsődleges formavilágában.
 
A Shirogane ház
Az alábbi csodálatos lakás Tokyo egyik külvárosában található meg. Három szintes épület, 95 négyzetméter alapterülettel - javarészt vasbetonból és fából épített otthon.
 
Hirdetéskezelés, infók
Hirdetésfeladás
Hirdetés kiemelés
Notesz
Szerződés-minták
hirdetés
Női napozó
Több szeretetet!
Egyszerű örömöt varázsolni az életünkbe.
Akciós termékek
TOYOTA ECO 26B Varrógép
62 990 Ft
Legolvasottabb cikkek
Dupla ház Spanyolországból
Szavazás
hirdetés
 
 
 
 
© 2006-2018  I  Kapcsolat  I  Adatkezelés  I  Felhasználási feltételek
 
LEGGYAKORIBB KERESÉSEK
 
eladó ingatlan Budapest eladó ingatlan Debrecen eladó ingatlan Miskolc eladó ingatlan Szeged eladó ingatlan Pécs eladó ingatlan Győr
eladó ingatlan Pest megye eladó ingatlan Dunaújváros eladó ingatlan Eger eladó ingatlan Veszprém eladó ingatlan Békéscsaba eladó ingatlan Tatabánya
eladó ingatlan Szolnok eladó ingatlan Székesfehérvár eladó ingatlan Kecskemét eladó ingatlan Nyíregyháza eladó ingatlan Szombathely eladó ingatlan Siófok
 
Ingatlanlista megye és település szerintTémalista
 vissza az oldal tetejére