2018. április 23.  Béla-Deviza: 
EUR/HUF 310,45 CHF/HUF 289,1
Ingatlankereső és lakberendezési magazin
Összesen: 20626 ingatlanhirdetés
/ KEZDŐLAP / INGATLANKERESŐ / LAKBERENDEZÉS / ÖTLETHÁZ / HÁZ KÖRÜL / BEJELENTKEZÉS
E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó  
Dézsás növények teleltetése
2014. január 22. - Kert
Akik szeretik maguk körül a sok zöldet, szívesen díszítik tavasszal és nyáron mindenféle dézsás növénnyel az erkélyt, a teraszt, a kertet. Közben azonban hajlamosak elfelejteni, hogy ezek a növények többnyire évelők, és télen a legtöbbjüket védeni kell a fagytól, ami bizony nem mindig könnyű feladat.
Sok dézsás növénynek nyugalmas téli szálláshelyre van szüksége, a fűtött lakás helyiségei viszont túl melegek erre a célra. Ráadásul a legtöbb évelő, bokorszerű növény télre lehullatja a leveleit, száruk fonnyadt lesz - tehát nem éppen mutatósak lakásunkban. Az örvendetes kivételek közé tartoznak a gumós dísznövények, mint például a begónia. Ezek a fajták akár késő őszig virulnak bent a házban, ha szobanövényként kezeljük őket. Ha vége a zöldellési időszakuknak, föld alatti részeikről le kell törölni a nedvességet, és a téli hónapokra száraz tőzegbe rakni őket.

A muskátlikat szintén átteleltethetjük ládában, vagy felakasztva. Az első fagy beállta előtt ássuk ki a növényt, gyökeréről rázzuk le a felesleges földet, szárát pedig vágjuk vissza 20 cm-esre. Pontosan egy leendő rügy dudora felett vágjuk el a szárat, így elkerülhetjük, hogy az esetleg elhaló csonk betegségek gócpontjává váljon. A kitámasztott növényeket faládákban tároljuk nedves tőzeg között, ügyelve arra, hogy a tőzeg elválassza egymástól a példányokat. A ládákat fagymentesen, de hűvösen tartsuk. De hasonló hűvös helyen csúcsuknál fogva fel is akaszthatjuk télire a növényeket.

Egy másik módszer: miután gyökerüket megtisztítottuk a földtől, a növényeket egyesével újságpapírba csomagoljuk. A csomagokat aztán faládákba fektetve hűvös, sötét, fagymestes helyen tároljuk. Kora tavasszal kicsomagolhatjuk a növényeket. Az elhalt részeket és a hosszú, színtelen hajtásokat vágjuk le a földbe ültetés előtt.

Ha nincs elég nagy tároló helyiségünk, sok bokor és kúszónövény a szabadban is átvészelheti a segítségünkkel és némi szerencsével a telet. Értékes növényeket be is takarhatunk a fagy ellen kókuszhánccsal, gyékénnyel, légáteresztő fóliával, fenyőágakkal vagy lehullott falevelekkel. Fontos, hogy a bokrok koronája mindenképpen védve legyen, még ha az ezen való fáradozás közben néhány felső ág meg is sérül. Ügyeljünk rá, hogy a növények a takarás alatt még levegőzzenek és hogy nehogy gombák támadják meg őket. Fagy elleni védekezésül zsákot is húzhatunk a növényre - csak ne műanyagot! A virágtartókat teljesen körbetekerhetjük valamilyen védőréteggel.
 
 
Ablakdíszek télre Tavaszra virágmező
 
 
/ Kapcsolódó cikkek
Őszi teendők
A kiskertben a téli zimankó beállta előtt megszaporodnak a teendők. Segítségül egy listát készítettünk, hogy ne feledkezzenek meg semmi fontosról.
 
 
Kiskertek ősszel: munkás napok
Az ősz a betakarítás és a következő év előkészítése a konyha- és virágoskertekben. Néhány tipp a hasznos munkához.
 
/ További cikkek
Ültessünk zöldfűszereket!
Szaporítsunk tuját!
Gyepszőnyeg a kertben
Erkély- és teraszkertészet
Tavaszi friss hajtások
Az ültetés alapszabályai
Friss, saját gyümölcs télidőre
7 hasznos tanács díszfák ültetésére
Sövények ültetése
Kúszó virágvarázs
 
Különleges villa Hollandiából
A képeken szereplő villa elsősorban ökológiai, másodsorban takarékosság szempontjából különleges, hiszen napjainkban egyre nagyobb teret kap a racionális életfilozófia, amely a lakókörnyezet kialakításában is kiteljesedni látszik.
 
Meghitt kis zugok
Azokban a kis alapterületű lakásokban is törekedni kell a nyugodt alvás biztosítására, ahol nincs mód hálószoba kialakítására. Kapjon önálló arculatot az eltakarható hálózug is.
 
A Lincoln rezidencia
Az EL Studio végezte a kivitelezést a képen látható Brooklyn-i lakáson, melyet Lincoln rezidenciának hívnak.
 
A jövő szállodája Jordániából: Wadi Rum
Az alábbi képeken egy hotel látványtervét láthatják, amelyet a floridai Oppenheim Architecture Design készített. A projectet Jordániában rendelték meg és 2014 az a céldátum, amikor a hotel megnyithatja kapuit az elképzelések és ütemtervek szerint.
 
Úti cél: Poseidon Víz alatti Világa
A Fidzsi szigeteken álmodtak egy merészet és mintegy turista csapdának szánva meg is építették a Poseidon Víz alatti Világa Procejtet, amely a világon az első építmény, melyet teljes egészében a víz alatt helyezkedik el.
 
Moduláris modern ház
Budapesttől nem túl messze található ez a modern parasztház, amit a régi magyar paraszti építészet stílusában álmodtak meg.
 
Luxuslakás egy félreeső helyen
A képeken látható lakás rendkívül exkluzívra sikeredett.
 
Mindennapi bútorok, tárgyak a Sputnik Design stúdiótól
A Valencia-alapú multidiszciplináris design stúdió Majo Fernández, Maria de la O Reyna, Maria Salar és Borja Sépulcre munkáit mutatta be legújabb Habitat Valencia Fair nevű kollekciójában.
 
Hirdetéskezelés, infók
Hirdetésfeladás
Hirdetés kiemelés
Notesz
Szerződés-minták
hirdetés
Női napozó
A legkisebbek szűrővizsgálata
Mi is az a szűrővizsgálat, és miért van szükség rá? Most induló sorozatunkban elsőként az újszülöttek vizsgálatairól olvashatnak.
Akciós termékek
Bilora Bilogon Eagle 8x30 Távcső 9305
9 990 Ft
Legolvasottabb cikkek
Szavazás
hirdetés
 
 
 
 
© 2006-2017  I  Kapcsolat  I  Adatkezelés  I  Felhasználási feltételek
 
LEGGYAKORIBB KERESÉSEK
 
eladó ingatlan Budapest eladó ingatlan Debrecen eladó ingatlan Miskolc eladó ingatlan Szeged eladó ingatlan Pécs eladó ingatlan Győr
eladó ingatlan Pest megye eladó ingatlan Dunaújváros eladó ingatlan Eger eladó ingatlan Veszprém eladó ingatlan Békéscsaba eladó ingatlan Tatabánya
eladó ingatlan Szolnok eladó ingatlan Székesfehérvár eladó ingatlan Kecskemét eladó ingatlan Nyíregyháza eladó ingatlan Szombathely eladó ingatlan Siófok
 
Ingatlanlista megye és település szerintTémalista
 vissza az oldal tetejére