2021. december 4.  Barbara, Borbála
Ingatlankereső és lakberendezési magazin
Összesen: 16887 ingatlanhirdetés
/ KEZDŐLAP / INGATLANKERESŐ / LAKBERENDEZÉS / ÖTLETHÁZ / HÁZ KÖRÜL / BEJELENTKEZÉS
E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó  
A növények kiválasztásának szempontjai
2021. február 02. - Kert
Miután a kerttervben foglaltak legnagyobb részét megvalósítottuk, sorra kerülhetnek a kertek életadó elemei - a növények.
A régebbi, nagyobb kerteket gyakran természeteserdőterületekből hasították ki. Az újabb összehasonlíthatatlanul kisebb kerteket viszont házfalak, szomszéd telkek és garázsok veszik körül. Gondot már nem az okoz, hogy miként alakítsunk ki zöld keretet fákkal, sövényekkel, és milyen növényekkel dekoráljuk belül; sokkal nehezebb olyan fajok kiválasztása, amelyekkel jól átgondolt terv alapján oldani tudjuk házunk környezetének merev, műszaki jellegét.

Általában viszonylag kis tér áll rendelkezésre, és a növények választéka azok végső méretei is korlátozzák. A választás során a kert nagyságára és az arányokra feltétlenül legyünk tekintettel. Amennyiben a tervezéskor a házhoz igazított hálót használtunk, a kiültetés is a hálóhoz illeszkedjék.

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk egész éven át karakteres legyen, a növények kiválasztásakor a határozott körvonalú, erőteljes levélformájú, jellegzetes felépítésű vagy illatú fajokat válasszuk. Nagyon fontos az is, hogy miként csoportosítjuk, és milyen egyedszámban telepítjük őket. A legmarkánsabb kertterv is jellegtelenné válik a magvalósításkor, ha különféle növényeket válogatás nélkül ültetünk össze.

Ha korhű kertet kívánunk létrehozni, a növények kiválasztásában az is segítségünkre lehet, ha ismerjük, hogy az adott korban milyen fajokat használtak az adott vidéken. A kiültetés ugyanis kifejezőbbé válik olyan növények alkalmazásával, amelyek meghonosításuk ideje és a múltban betöltött szerepük alapján egy sajátos helyzethez különösen illenek.

Bizonyos növények jól mutatnak vidéki környezetben, városi kertekbe viszont nem alkalmasak. Az őshonos tölgy vagy az éger jó példa erre. A dekoratív hibrid fák viszont idegenül hatnak a hazai, vidéki kiültetésekben. Angliában idetartoznak többek között a japán cseresznyék, az eukaliptusz és az egyre gyakrabban ültetett sárga-tarka levelű Leyland-ciprus.

Az uralkodó talajtípus természetesen szintén meghatározza, hogy milyen növényeket telepíthetünk kertünkbe. Egy sor olyan növény ismert, amelynek meghatározott klímazónákra tipikusak, például a Földközi-tenger környékén élő lágyszárúak, félcserjék és cserjék. Sokuk Közép-Európában nem egészen télálló, például a rozmaring, a szuhar vagy a félsivatagi típusú növények közül a jukka. Egyes fajok világos, hűvös erdei árnyékot igényelnek, míg az egy- és kétéves növények túlnyomó része nyílt, napos területeken fejlődik legszebben. Ha valaki járt már magashegységben, bizonyára érzékelte, hogy az éghajlat a magasabb fekvévű részeken fokozatosan hűvösebbé válik, és a magasság növekedésével a növényfajok száma és mérete egyre csökken. Végül a magasabb fejlettségű növényekből alig egy-két hírmondó marad csupán, például a törpe havasszépe vagy a sziklarésekben növő havasi gyopár. Ugyancsak jellegzetes tulajdonságokkal rendelkező csoportot alkotnak a vízigényes növények, amelyek fajtól függően üde, nyirkos vagy kifejezetten nedves talajt kívánnak.

A növényültetés mindig kockázatokkal jár. Csak olyan növényeket tervezzünk a kertünkbe, amelyről biztosan tudjuk, hogy az adott környezeti körülmények megfelelők lesznek számukra. A növények beillesztése a kompozícióba meghatározott sorrend szerint történjen.

Először a kert zöldtömegét adó változatos összeállítást kell megterveznünk úgy, hogy végül minél kisebb látható talajfelület maradjon. Ez a kiültetési terv alapelve. A növények kiválasztásával és telepítésével az a célunk, hogy jellegzetes esztétikus összképet alakítsunk ki.
 
 
Korlát, kerítésrács: ne feledkezzünk el az ápolásáról Ültessünk zöldfűszereket!
 
 
/ Kapcsolódó cikkek
Tavaszi friss hajtások
A magvakból házilag nevelt növények bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban. Sokféle enzimet, mikroelemet, sőt teljes értékű fehérjét is tartalmaznak.
 
 
Ültessünk zöldfűszereket!
A virágágyak között is jól mutatnak a fűszerek, a zöldfűszerek azonban sok napot ígényelnek.
 
/ További cikkek
A növények kiválasztásának szempontjai
Korlát, kerítésrács: ne feledkezzünk el az ápolásáról
7 hasznos tanács díszfák ültetésére
Így lesz szép pázsitunk
Kiskertek ősszel: munkás napok
Kúszó virágvarázs
Pompás a nőszirom
Nyáron is metsszünk!
Időben szedjük le
Védekezzünk természetesen
 
F-Fehér ház Japánban
Takaro Yamamoto építész nagyot álmodott, tókiói székhelyén magánudvart épített a családi házba.
 
Lakás az Upper East Side-on
A hagyományoktól jelentősen eltérő, szokatlanul magas belterekkel rendelkező otthont mutatunk be most kedves olvasóinknak.
 
Fa alapú beltéri design-ok
Az alábbi képeken Marc Canut munkáját láthatjuk. A tervező rendszerint fa alapanyagokkal dolgozik és tökéletes munkák kerülnek ki a keze alól.
 
Különleges formavilágú otthon Seattle-ből
Ezt a rendkívül érdekes megjelenésű otthont az Egyesült Államok észak-nyugati partján fellelhető Seattle városának egyik külvárosából küldték be. Az egyedi formavilága rendkívül lenyűgöző, fantasztikusan alkot egységet az épület a környezetével.
 
A jövő környezetbarát otthona Kanadából
Még 2009-ben fogant meg az ötlet, hogyan lehetne környezetbarát - egyben modern otthonokat kialakítani úgy, hogy a természet textúráját is zavartalanul hagyják. A megoldás: minél jobban be kell olvadni a tájba.
 
Dolgozószoba tervezési megfontolások
Ha már tisztában vagyunk az igényeinkkel, itt az ideje, hogy a rendelkezésünkre álló teret a kényelem és a célszerűség szolgálatába állítsuk. Azonban mielőtt munkához látnánk, van pár kérdés, amit jobb, ha tisztázunk magunkban.
 
Ízek, illatok az ablakban
A friss fűszernövény zamata össze sem hasonlítható a szárított, bolti változatéval. Mindig kéznél van, és kert sem kell hozzá.
 
Diogene ház Renzo Piano Vitra tervezésében
A méltán híres olasz tervező, Renzo Piano Vitra különös elképzelése a Diogene nevet kapta.
 
Hirdetéskezelés, infók
Hirdetésfeladás
Hirdetés kiemelés
Notesz
Szerződés-minták
hirdetés
Női napozó
Hormondiéta: egye egyensúlyba ösztrogénszintjét!
Egy speciális módszer a változó korú hölgyeknek.
Legolvasottabb cikkek
Szavazás
hirdetés
 
 
 
 
© 2006-2020  I  Médiaajánlat  I  Adatkezelés  I  Felhasználási feltételek
 
LEGGYAKORIBB KERESÉSEK
 
eladó ingatlan Budapest eladó ingatlan Debrecen eladó ingatlan Miskolc eladó ingatlan Szeged eladó ingatlan Pécs eladó ingatlan Győr
eladó ingatlan Pest megye eladó ingatlan Dunaújváros eladó ingatlan Eger eladó ingatlan Veszprém eladó ingatlan Békéscsaba eladó ingatlan Tatabánya
eladó ingatlan Szolnok eladó ingatlan Székesfehérvár eladó ingatlan Kecskemét eladó ingatlan Nyíregyháza eladó ingatlan Szombathely eladó ingatlan Siófok
 
Ingatlanlista megye és település szerintTémalista
 vissza az oldal tetejére