2022. május 19.  Ivó, Milán
Ingatlankereső és lakberendezési magazin
Összesen: 16889 ingatlanhirdetés
/ KEZDŐLAP / INGATLANKERESŐ / LAKBERENDEZÉS / ÖTLETHÁZ / HÁZ KÖRÜL / BEJELENTKEZÉS
E-mail cím: Jelszó: Elfelejtett jelszó  
A növények kiválasztásának szempontjai
2021. február 02. - Kert
Miután a kerttervben foglaltak legnagyobb részét megvalósítottuk, sorra kerülhetnek a kertek életadó elemei - a növények.
A régebbi, nagyobb kerteket gyakran természeteserdőterületekből hasították ki. Az újabb összehasonlíthatatlanul kisebb kerteket viszont házfalak, szomszéd telkek és garázsok veszik körül. Gondot már nem az okoz, hogy miként alakítsunk ki zöld keretet fákkal, sövényekkel, és milyen növényekkel dekoráljuk belül; sokkal nehezebb olyan fajok kiválasztása, amelyekkel jól átgondolt terv alapján oldani tudjuk házunk környezetének merev, műszaki jellegét.

Általában viszonylag kis tér áll rendelkezésre, és a növények választéka azok végső méretei is korlátozzák. A választás során a kert nagyságára és az arányokra feltétlenül legyünk tekintettel. Amennyiben a tervezéskor a házhoz igazított hálót használtunk, a kiültetés is a hálóhoz illeszkedjék.

Ha azt szeretnénk, hogy kertünk egész éven át karakteres legyen, a növények kiválasztásakor a határozott körvonalú, erőteljes levélformájú, jellegzetes felépítésű vagy illatú fajokat válasszuk. Nagyon fontos az is, hogy miként csoportosítjuk, és milyen egyedszámban telepítjük őket. A legmarkánsabb kertterv is jellegtelenné válik a magvalósításkor, ha különféle növényeket válogatás nélkül ültetünk össze.

Ha korhű kertet kívánunk létrehozni, a növények kiválasztásában az is segítségünkre lehet, ha ismerjük, hogy az adott korban milyen fajokat használtak az adott vidéken. A kiültetés ugyanis kifejezőbbé válik olyan növények alkalmazásával, amelyek meghonosításuk ideje és a múltban betöltött szerepük alapján egy sajátos helyzethez különösen illenek.

Bizonyos növények jól mutatnak vidéki környezetben, városi kertekbe viszont nem alkalmasak. Az őshonos tölgy vagy az éger jó példa erre. A dekoratív hibrid fák viszont idegenül hatnak a hazai, vidéki kiültetésekben. Angliában idetartoznak többek között a japán cseresznyék, az eukaliptusz és az egyre gyakrabban ültetett sárga-tarka levelű Leyland-ciprus.

Az uralkodó talajtípus természetesen szintén meghatározza, hogy milyen növényeket telepíthetünk kertünkbe. Egy sor olyan növény ismert, amelynek meghatározott klímazónákra tipikusak, például a Földközi-tenger környékén élő lágyszárúak, félcserjék és cserjék. Sokuk Közép-Európában nem egészen télálló, például a rozmaring, a szuhar vagy a félsivatagi típusú növények közül a jukka. Egyes fajok világos, hűvös erdei árnyékot igényelnek, míg az egy- és kétéves növények túlnyomó része nyílt, napos területeken fejlődik legszebben. Ha valaki járt már magashegységben, bizonyára érzékelte, hogy az éghajlat a magasabb fekvévű részeken fokozatosan hűvösebbé válik, és a magasság növekedésével a növényfajok száma és mérete egyre csökken. Végül a magasabb fejlettségű növényekből alig egy-két hírmondó marad csupán, például a törpe havasszépe vagy a sziklarésekben növő havasi gyopár. Ugyancsak jellegzetes tulajdonságokkal rendelkező csoportot alkotnak a vízigényes növények, amelyek fajtól függően üde, nyirkos vagy kifejezetten nedves talajt kívánnak.

A növényültetés mindig kockázatokkal jár. Csak olyan növényeket tervezzünk a kertünkbe, amelyről biztosan tudjuk, hogy az adott környezeti körülmények megfelelők lesznek számukra. A növények beillesztése a kompozícióba meghatározott sorrend szerint történjen.

Először a kert zöldtömegét adó változatos összeállítást kell megterveznünk úgy, hogy végül minél kisebb látható talajfelület maradjon. Ez a kiültetési terv alapelve. A növények kiválasztásával és telepítésével az a célunk, hogy jellegzetes esztétikus összképet alakítsunk ki.
 
 
Korlát, kerítésrács: ne feledkezzünk el az ápolásáról Ültessünk zöldfűszereket!
 
 
/ Kapcsolódó cikkek
Szaporítsunk tuját!
Az örökzöld tuják, fenyők palántáját nem kell drágán megvenni, mert könnyen tudjuk nyáron szaporítani úgynevezett félfás dugványozással.
 
 
Gyepszőnyeg a kertben
Gyors megoldást jelentenek zöld pázsit létesítésére az előnevelt gyepszőnyegek. Bár elég drágák, 2-3 héttel lefektetésük után a gyepfelület már teljes mértékben terhelhető.
 
/ További cikkek
Tavaszi friss hajtások
Ültessünk zöldfűszereket!
A növények kiválasztásának szempontjai
Korlát, kerítésrács: ne feledkezzünk el az ápolásáról
7 hasznos tanács díszfák ültetésére
Így lesz szép pázsitunk
Kiskertek ősszel: munkás napok
Kúszó virágvarázs
Pompás a nőszirom
Nyáron is metsszünk!
 
Diogene ház Renzo Piano Vitra tervezésében
A méltán híres olasz tervező, Renzo Piano Vitra különös elképzelése a Diogene nevet kapta.
 
Viszályvirág (Browallia speciosa)
A viszályvirág bokorszerű csucsorféle Dél-Amerika trópusi vidékeiről. A fehéres tölcsérű virágok szirmai kékek vagy kékeslilák, de előfordulnak fehér szirmúak is. A viszályvirág mérgező. Többnyire egynyári növényként tartják. Nem éri meg átteleltetni, mert a második évben elöregszik és kevés virágot hoz.
 
Modern fogászati rendelő Portugáliából
Egy rendhagyó fogászati rendelőt mutatunk be, melyet Portugáliában találhatunk meg.
 
Illatos otthon
A lakás illatosítása ma már a modern lakberendezés fontos eszköze, hiszen egy jó illat elősegítheti az otthoni harmóniát.
 
A helyes öntözés
A legtöbb szobanövény nem a szárazságtól, hanem a túl sok, vagy helytelen öntözéstől megy tönkre.
 
Két eltérő nappali Kelet-Európából
A következő képeken két egymástól jellegében jól elkülöníthető, ám alapjaiban mégis hasonló nappali elrendezést láthatunk.
 
Inspiráló belső építészet a P&M kivitelezésében
A P&M Studios az érdekes és modern elemek tervezésében rendkívüli hatékonysággal bír, ötleteik kreatívak, tetszetősek. A képeken is jól érzékelhető, elsősorban fa alapanyagokra hagyatkozott a tervező.
 
Ház a fák között
Hegy tetején lélegzetelállító kilátással átlátható házat tervezett egy spanyol építész.
 
Hirdetéskezelés, infók
Hirdetésfeladás
Hirdetés kiemelés
Notesz
Szerződés-minták
hirdetés
Női napozó
Az 5 leggyakoribb női szexképzelgés
A szexszel kapcsolatos gondolatoktól megfájdul a hasikád, bizsereg a bőröd, és benedvesedik a vaginád.
Legolvasottabb cikkek
Szavazás
Rábíznád-e a lakásod lakberendezőre?
  Igen
  Nem
  Nincs rá pénzem
  Nekem ez csak álom
hirdetés
 
 
 
 
© 2006-2020  I  Médiaajánlat  I  Adatkezelés  I  Felhasználási feltételek
 
LEGGYAKORIBB KERESÉSEK
 
eladó ingatlan Budapest eladó ingatlan Debrecen eladó ingatlan Miskolc eladó ingatlan Szeged eladó ingatlan Pécs eladó ingatlan Győr
eladó ingatlan Pest megye eladó ingatlan Dunaújváros eladó ingatlan Eger eladó ingatlan Veszprém eladó ingatlan Békéscsaba eladó ingatlan Tatabánya
eladó ingatlan Szolnok eladó ingatlan Székesfehérvár eladó ingatlan Kecskemét eladó ingatlan Nyíregyháza eladó ingatlan Szombathely eladó ingatlan Siófok
 
Ingatlanlista megye és település szerintTémalista
 vissza az oldal tetejére